Vind jij het ook lastig om je gezonde leefstijl vast te houden tijdens de feestdagen? Download dan nu gratis de survivalgids voor de feestdagen van Hormoonfactor goeroe Ralph Moorman: De Feestdagencoach.
Wat is De Feestdagencoach?
De Feestdagencoach is een handig e-book dat lijkt op het boekje De Boodschappencoach. Er staan allerlei aanraders en afraders in speciaal voor de decembermaand. Wat is nu de beste keuze in de banketletters? Of wat is de meest gezonde chocoladeletter? Naast aanraders en afraders staan er in De Feestdagencoach ook recepten voor pepernoten, oliebollen, bisschopswijn, appelflappen en stoofpeertjes.
Past Sinterklaas binnen een gezonde leefstijl?
Het feest van Sinterklaas draait natuurlijk traditiegetrouw om cadeautjes voor de kinderen, gedichten en surprises. Maar ook om gezellig samenzijn met lekker eten en snoepgoed. En vooral bij dat laatste deel wordt het voor sommigen lastig. Gelukkig hebben wij een aantal tips:
- Beperk het eten van snoepgoed tot de pakjesavond.
- Ga voor een pure chocoladeletter. Die bevatten het minste suiker. Geef ook op je verlanglijstje aan dat je graag een pure chocoladeletter wil. Dan kan de Sint daar rekening mee houden.
- Bak zelf glutenvrije pepernoten. Lekker en nog leuk om te doen ook! In De Feestdagencoach vind je een handig recept.
- Kies in plaats van warme chocolademelk met slagroom voor een lekkere winterse kop thee, gezet met groene thee, kaneelstokjes en schijfjes sinaasappel.
En Kerstmis dan?
De kerstdagen zijn vaak van die dagen die volledig in het teken staan van veel eten en weinig bewegen. Het begint vaak al met een uitgebreid ontbijt, daarna iets lekkers bij de koffie. Vervolgens slaan we de lunch over om de hele middag lekkere hapjes te gaan snaaien, en ’s avonds overeten we ons tijdens het gourmetten of in een restaurant.
Nu willen wij niet zeggen dat je met kerst niet lekker mag eten, of dat je beide kerstdagen 10 kilometer moet gaan hardlopen. Juist niet! Maar er is wel een gulden middenweg. Verwen jezelf tijdens het ontbijt bijvoorbeeld eens met dit taartje van havermout met chocolade. Ziet er heel feestelijk uit, het is erg lekker (natuurlijk hebben wij dat even voor je getest), en het zorgt ervoor dat je de hele ochtend genoeg energie hebt. Genoeg energie bijvoorbeeld voor een wedstrijdje wie de grootste sneeuwpop kan maken, of voor een lange wandeling door het bos of langs het strand. Dan heb je meteen je beweging te pakken.
Voor de lunch neem je bijvoorbeeld een luxe salade met eendenborst en sinaasappel, of deze met quinoa, appel, cranberries en pecannoten. Dan heb je een gezonde bodem, en voorkom je dat je veel te veel van de lekkere hapjes eet die ’s middags op tafel staan. Een andere manier om extreem snaaien in de middag te voorkomen, is door een activiteit te ondernemen. Ga lekker met elkaar klaverjassen, of speel een spelletje monopoly.
Voor het kerstdiner kan je prima kiezen voor gourmetten. Wanneer je zorgt dat er keuze is uit vlees, vis, kip en wild is er voor iedereen iets lekkers te vinden. Zet bijvoorbeeld ook wat geklutste eieren op tafel, en bakjes met verschillende soorten groente (prei, paprika, champignons) zodat ook iedereen zijn eigen omeletje kan bakken. En een belangrijke tip bij gourmetten: maak er geen wedstrijd van wie het meest kan eten. Bak één stukje vlees met wat groente tegelijk, en neem af en toe een pauze om te kijken hoeveel trek je nog hebt. En zit je vol? Stop dan met eten. Misschien heb je dan later op de avond nog plek voor een klein toetje. Een lekker bolletje sorbetijs met vers fruit en een “sausje” van gepureerde frambozen bijvoorbeeld.
En dan komt de jaarwisseling ook nog…
Ook voor oud en nieuw hebben wij natuurlijk tips. In De Feestdagencoach staat een goed recept voor oliebollen. Want die horen er natuurlijk gewoon bij. Wil je liever niet zelf aan de slag? Dat kan. Haal dan een paar oliebollen bij de bakker, neem er eentje en geniet er intens van. Glühwein is ook zoiets dat er voor veel mensen bij hoort. Ook dat maak je eenvoudig zelf. Vraag je slijter naar de juiste wijn, giet dat in een pannetje en zet op laag vuur. Doe er 2 kaneelstokjes bij, en een halve sinaasappel met 3 kruidnagels erin. Lekker de smaak in laten trekken terwijl je de wijn verwarmt. Niet laten koken, want dat verdampt de alcohol (of misschien dan juist wel laten koken 😉 ).
Ook hier geldt dat je het beste gewoon drie maaltijden kunt eten. Dat voorkomt dat je de hele dag allerlei ongezonde snacks gaat eten. Wanneer je ’s avonds hapjes op tafel zet, zorg dan ook voor een gezond alternatief, zoals deze hapjes van komkommer met makreel, of rauwkost met een lekker dipje.
Wij wensen jullie alvast hele fijne feestdagen!